Senkron ders uygulamaları tüm derslerimizde yapıldı. Senkron derslerde kullandığımız uygulamalar aşağıdaki gibi listelenmiştir. %60 oranında kendi çözümümüz olan ve kendi sunucularımızda barındırdığımız BigBlueButton, %30 oranında MS Teams, %10 oranında ise diğer uygulamalar kullanıldı.

1.   1.BigBlueButton

16 Mart 2020 haftası Senkron uygulamalar için uzun araştırmalar sonucu kurum sunucularımıza ihtiyaçlarımıza yönelik en iyi çözüm olan açık kaynak kodlu BigBlueButton yazılımını kurduk. Yazılımı geliştirip kişiselleştirilerek kuruma ait bir çözüm haline getirdik. Ayrıca yazılımın kod analizi yapılarak güvenlik eksikliklerini giderilmiştir. Yazılım testleri sonrası mevcut Uzaktan Eğitim Sistemimize entegrasyonunu tamamladık. Öğrenciler, Öğretim Elemanlarımız tarafından Uzaktan Eğitim Sisteminde oluşturulan canlı derse linke tıklayıp kendi isimlerine ait Token’la erişip güvenli bir bağlantı kurup derslere erişim sağladılar. Sistemde istenen derslerin kayıtları alınabilmektedir ve kaydı alınan dersler sistem üzerinde canlı dersin yapıldığı alana (Konu içerisine) otomatik düşmektedir. Ve öğrenciler dersleri tekrar izlemeyebilmektedirler.

Senkron derslerimizde kullandığımız bazı özellikler aşağıda listelenmiştir.

• Beyaz Tahta
  • Ekran ve Uygulama Görüntüsü Paylaşımı
  • Toplu Ses ve Görüntü Paylaşımı
  • Sunum Paylaşma
  • Ders kaydı ve yeniden oynatma
  • Yoklama
  • Anket
  • Anlık Grup Mesajlaşma
  • Anlık Özel Mesajlaşma
  • Emoji
  • Canlı Altyazı
  • Ortak çalışma için ara odalar
  • Ekran Okuyucu (Görme Engelli öğrencilerimiz için. Örneğin; JAWS)

Uygulamamızın test linki: https://webconf.antalya.edu.tr

2. Microsoft Teams

Kendi senkron çözümümüze ek olarak yük dengelemeyi (BigBlueButton kendi sunucularımızda çalıştığı için) sağlamak için mevcutta kullanmakta olduğumuz Office 365 üzerinde bulunan Teams uygulamasını kullandık. Teams uygulaması Microsoft Sunucularında hizmet vermektedir. Mevcutta Active Directory ve Exchange kullandığımız için öğrencilerimiz ve öğretim elemanlarımız Teams’ e kullanıcı hesaplarıyla erişim sağlayabiliyorlardı. Bu nedenle bize kullanım kolaylığı sağladı. Teams üzerinde işlenen derslerin kayıtlarını alarak Uzaktan Eğitim Sistemimizde bulunan “Sayfa Modülü” üzerine ilgili ders kayıtları gömülerek öğrencilerimizin tekrar izlenmesini sağladık.

Teams uygulamasının linki: http://teams.antalya.edu.tr

1.   3.Diğer Senkron Ders Uygulamaları

Öğretim Elemanlarımız ve öğrencilerimiz için süreci kolaylaştırmak adına kullanımlarına kolaylık sağlayan uygulamaları kullanmalarına olanak sağladık.

Dersler kayıt altına alınarak Uzaktan Eğitim Sistemimizde ilgili ders ve konunun altına yüklendi. Bu uygulamalardan bazıları Zoom ve Discord’tur.

Bu uygulamaların kullanımı az bir oranla gerçekleşti.